Стојанче Андонов - Дито

Прва самостална изложба Стојанчета Андонова

Прва самостојна изложба на Стојанче Андонов - Дито

Стојанче Андонов – Дито је поставио своју прву изложбу у Дому културе Лазар Софијанов у Кратову, која је уједно и његов дипломски рад. Захваљујући његовом првом професору ликовног, Тоши Максимову, који је открио његов таленат и дуго времена радио са њим, Андонов продужује успешно да изграђује свој уметнички стил и правац.

Овај већ изграђен уметник је завршио Ликовну академију у Скопљу, у класи професора Рубенса Корубина, који ће за њега рећи: ”Андонов припада нашој најмлађој генерацији младих уметника, свој, стрпљив у ономе што жели да уради и искрен у ономе што нам саопштава. Дух слика тежи ка хипер реализму који прозилази из данашње динамике живљења.

Његов илузионизам је последњи запис предмета који су били део наше свакодневице, формирани генерацијама и препознатљиви у својој основној употреби. Као контраст на сцени, уметнуте су деликатно дизајниране амбалаже које претварамо у смеће. Вешто насликани, они јасно приказују његову тезу и деле је са публиком”. Очекује се да његова изложба буде постављена у више градова Македоније.

14 јануар 2005 АКТУЕЛ

Кратово се обрадовало уметнику

Кратово му се израдува на уметникот

Млад, скоро дипломиран академски сликар, Стојанче Андонов – ДИТО, неодавно је у родном Кратову поставио своју прву самосталну изложбу. Као што кажу кратовчани, ”у малом месту”, одавно није била толика заинтересованост за изложбу. Једноставно, у Кратову се десило нешто неуобичајено за нас: уметника су прво приметили његови.

Осетило се као што се каже оплемењивање духа људи као резултат његовог деловања у њиховој средини. Скромни и веома талентовани сликар, дипломирао је прошле године у класи професора Рубенса Корубина. У делима овог ликовног педагога, који ради као наставник ликовног образовања у основној школи ”Кочо Рацин” у Кратову, до израза долазе савршено мајсторство и таленат који ће ”сигурно ускоро прерасти у Алфа и Омега у македонском савременом сликарству”, уверене су његове колеге.

Главну инспирацију Дито налази у сликању мртве природе, а од сада изложених слика, 15 су насликане у техници уље на платну, а 5 су графике. ”Надам се да ће се после изложбе у Кратову моја дела моћи видети и у Скопљу и другим градовима”, каже Андонов, најављујући нову самосталну изложбу у новембру.